Tips

Μοναδικές συνταγές ζυμαρικών για να φτιάξετε πεντανόστιμα μακαρόνια!

Πόσο νερό χρειάζεται;

Για το ιδανικό βράσιμο των ζυμαρικών σας υπολογίστε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Φροντίστε η κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα με άνεση και να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.

3+1 tips για να μην σας κολλήσουν ποτέ τα μακαρόνια

1. Ανακατεύετε τακτικά τα ζυμαρικά καθώς βράζουν.

2. Όταν ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Επιτρέψτε τα να βράσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα.

3. Μη σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα.

4. Μην προσθέτετε λάδι στο νερό. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα να "δέσει" με τα μακαρόνια.


Τι σημαίνει "al dente";

Στην σύγχρονη ιταλική κουζίνα ο όρος αλ ντέντε (Ιταλικά: al dente, δηλ. στο δόντι), προσδιορίζει τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος των ζυμαρικών από άποψη χρόνου, υφής και γεύσης.

Τα ζυμαρικά είναι αλ ντέντε όταν είναι μαγειρεμένα τόσο ώστε, όταν τα δαγκώνουμε να είναι ελαφρώς σκληρά και να αισθάνεται κανείς «στο δόντι» μια μικρή αντίσταση - εξ' ου και ο όρος al dente.

Υπολογίζοντας το χρόνο βρασμού

Για ένα άψογο γευστικό al dente αποτέλεσμα, έχετε υπόψη πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσετε και το χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα! Υπολογίστε λοιπόν 1 - 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους καθώς θα τα χρειαστείτε για να δέσετε τη σάλτσα σας μαζί με τα ζυμαρικά! 

Πώς να διατηρήσετε τα βρασμένα ζυμαρικά

Εάν έχετε ήδη βράσει τα ζυμαρικά σας και τελικά δεν τα καταναλώσατε, μπορείτε να τα διατηρήσετε ως εξής:

1) Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και βάλτε τα σε κρύο νερό κάτω από τη βρύση.

2) Σουρώστε τα, στεγνώστε καλά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές πλαστικό σκεύος, στη συντήρηση του ψυγείου.

3) Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα ζυμαρικά, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

Σούρωμα Ναι. Ξέπλυμα Όχι!

Μην ξεπλένετε ποτέ με νερό τα ζυμαρικά μετά το βράσιμό τους. Απλώς στραγγίστε τα. Η στρώση αμύλου που διαθέτουν τα βρασμένα ζυμαρικά θα βοηθήσει τη σάλτσα να κολλήσει επάνω τους και θα απογειώσει γευστικά το πιάτο σας!

Η μόνη περίπτωση που προτείνεται να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά, είναι όταν αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε κρύο πιάτο.

Το σερβίρισμα των ζυμαρικών

Επειδή τα ζυμαρικά έχουν την τάση να κρυώνουν γρήγορα μπορείτε να προθερμάνετε τα πιάτα σερβιρίσματος στους 60 - 70 βαθμούς μέσα στο φούρνο σας. Έτσι, θα διατηρήσετε την ιδανική θερμοκρασία των σερβιρισμένων ζυμαρικών σας όση ώρα τα απολαμβάνετε!