Tips

Μικρά και μεγάλα "μυστικά" για πεντανόστιμες μακαρονάδες και πιάτα ζυμαρικών!

Πικρή σάλτα Πέστο;

Ποτέ μα ποτέ δε ζεσταίνουμε την σάλτσα πέστο γιατί ο βασιλικός θα πικρίσει! 

Απλώς προσθέτουμε την σάλτσα πέστο στα ζεστά μας ζυμαρικά και απλά ανακατεύουμε χωρίς να τα ζεστάνουμε παραπάνω! 


Πώς να ξεφλουδίζετε εύκολα το σκόρδο

Μπορείτε να ξεφλουδίστε πολύ εύκολα ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, ανακινώντας το πολύ δυνατά ενώ το έχετε βάλει μέσα σε ένα μικρό βάζο!

Υπολογίζοντας το χρόνο βρασμού

Για ένα άψογο γευστικό al dente αποτέλεσμα, έχετε υπόψη πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσετε και το χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα! Υπολογίστε λοιπόν 1 - 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους καθώς θα τα χρειαστείτε για να δέσετε τη σάλτσα σας μαζί με τα ζυμαρικά! 

Για να μην αφρίζει η κατσαρόλα

Για να μην αφρίζει το νερό όταν βράζουν τα ζυμαρικά, αφήστε μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα. Προτιμήστε ξύλινη κουτάλα αντί μεταλλικής, γιατί το μέταλλο ρίχνει τη θερμοκρασία βρασμού.

Ποια σάλτσα ζυμαρικών να επιλέξω;

Ο "κανόνας" είναι απλός:

1) Τα λεπτά ζυμαρικά (όπως π.χ. σπαγγέτι) ταιριάζουν περισσότερο με ελαφριές σάλτσες

2) Τα πιο χοντρά ζυμαρικά (π.χ. πένες), ταιριάζουν και με πιο "βαριές" σάλτσες

3) Τα ζυμαρικά που έχουν σχήματα (πχ φιογκάκια, τριβελάκι), ταιριάζουν με πιο "δεμένες" σάλτσες οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν και κομμάτια ντομάτας, κρέατος κ.ο.κ.

Ένα "κλικ" Πεκορίνο ή Παρμεζάνα... κάνει τη διαφορά!

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής της σάλτσας σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μισό φλιτζάνι τριμμένη Παρμεζάνα ή Πεκορίνο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό τυρί προτιμάτε. Η σάλτσα, είτε λευκή είτε κόκκινη, θα αποκτήσει μια πιο μεστή γεύση!

Pesto... αλλιώς

Τρεις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην κλασική ιταλική σάλτα pesto: 

1) Αντί για κουκουνάρι δοκιμάστε να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης.

2) Για μια πιο κρεμώδη υφή, αλέστε το pesto μαζί με βραστή πατάτα.

3) Μειώστε την έντονη γεύση του βασιλικού, προσθέτοντας λίγο μαϊντανό.