
Tips

Πόσο αλάτι χρειάζεται;
Υπολογίστε περίπου 7γρ. (ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού) για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Ένα πακέτο ζυμαρικών χρειάζεται περίπου 2 κουταλιές της σούπας αλάτι.

Δεν έχετε ρικότα; Κανένα πρόβλημα!
Φτιάχνετε μια συνταγή και δεν έχετε τη ρικότα που ζητάει; Mπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή τυρί cottage, το οποίο θα περάσετε πρώτα από μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

Πόσο νερό χρειάζεται;
Για το ιδανικό βράσιμο των ζυμαρικών σας υπολογίστε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Φροντίστε η κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα με άνεση και να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς να διατηρήσετε τα βρασμένα ζυμαρικά;

Για να μην σας παιδεύει το καθάρισμα του σκόρδου!
Για να καθαρίσετε εύκολα το σκόρδο, ζεματίστε τις σκελίδες για λίγα λεπτά. Θα διαπιστώσετε πως πλέον, ξεφλουδίζονται πανεύκολα!

3+1 tips για να μην σας κολλήσουν ποτέ τα μακαρόνια!
2. Όταν ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Επιτρέψτε τα να βράσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα.
3. Μη σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα.
4. Μην προσθέτετε λάδι στο νερό. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα να “δέσει” με τα μακαρόνια.

Το σερβίρισμα των ζυμαρικών
Επειδή τα ζυμαρικά έχουν την τάση να κρυώνουν γρήγορα μπορείτε να προθερμάνετε τα πιάτα σερβιρίσματος στους 60 – 70 βαθμούς μέσα στο φούρνο σας. Έτσι, θα διατηρήσετε την ιδανική θερμοκρασία των σερβιρισμένων ζυμαρικών σας όση ώρα τα απολαμβάνετε!

Καρμπονάρα; Προσοχή στα αυγά!
Ετοιμάζετε παραδοσιακή σάλτσα καρμπονάρας και έχετε αμφιβολίες για την φρεσκάδα των αυγών σας; Βάλτε τα αυγά στο νερό. Εάν τα αυγά βουλιάζουν, είναι πολύ φρέσκα. Εάν τα αυγά επιπλέουν, είναι χαλασμένα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλωθούν.

Τι σημαίνει "al dente";

Σούρωμα Ναι. Ξέπλυμα Όχι!
Μην ξεπλένετε ποτέ με νερό τα ζυμαρικά μετά το βράσιμό τους. Απλώς στραγγίστε τα. Η στρώση αμύλου που διαθέτουν τα βρασμένα ζυμαρικά θα βοηθήσει τη σάλτσα να κολλήσει επάνω τους και θα απογειώσει γευστικά το πιάτο σας!
Η μόνη περίπτωση που προτείνεται να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά, είναι όταν αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε κρύο πιάτο.

Το μυστικό σερβιρίσματος του παστίτσιου!
Για ένα άψογο γευστικό al dente αποτέλεσμα, έχετε υπόψη πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσετε και το χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα! Υπολογίστε λοιπόν 1 – 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους καθώς θα τα χρειαστείτε για να δέσετε τη σάλτσα σας μαζί με τα ζυμαρικά!
