Tips
Πόσο αλάτι χρειάζεται;
Υπολόγισε περίπου 7γρ. αλάτι, δηλαδή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού, για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Ένα ολόκληρο πακέτο ζυμαρικών χρειάζεται περίπου 2 κουταλιές της σούπας αλάτι!
Δεν έχεις ricotta; Κανένα πρόβλημα!
Ξεκίνησες να φτιάχνεις μια συνταγή και ανακάλυψες ότι χρειάζεται ricotta; Μπορείς κάλλιστα να την αντικαταστήσεις με ανθότυρο ή τυρί cottage, αφού πρώτα το περάσεις από το μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.
Πόσο νερό χρειάζονται;
Για το ιδανικό βράσιμο των ζυμαρικών σου υπολόγισε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών. Φρόντισε η κατσαρόλα που χρησιμοποιείς να είναι αρκετά μεγάλη ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα με άνεση για να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
Πώς να συντηρήσεις τα βρασμένα ζυμαρικά!
1. Τοποθέτησέ τα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και βάλε τα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
2. Σούρωσέ τα, στέγνωσέ τα καλά, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τα σε ένα αεροστεγές πλαστικό σκεύος και μετά στη συντήρηση του ψυγείου.
3. Όταν θελήσεις και πάλι να τα φας ζέστανέ τα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό και είναι έτοιμα!
Για να μην σε παιδεύει το καθάρισμα του σκόρδου!
Αν θες να ξεφλουδίσεις ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου σε ελάχιστο χρόνο, βάλτο σε ένα μικρό βάζο και ανακίνησέ το πολύ καλά! Θα δεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλες τις σκελίδες να διαχωρίζονται!
Εναλλακτικά, ζεμάτισε τις σκελίδες για λίγα λεπτά! Θα διαπιστώσεις πως μετά θα ξεφλουδίζονται πανεύκολα!
3+1 tips για να μην σου κολλήσουν ποτέ τα μακαρόνια!
1.Ανακάτευε τακτικά τα ζυμαρικά όσο βράζουν.
2.Όταν ρίξεις τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώσεις τη θερμοκρασία. Επίτρεψέ τους να βράσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
3.Μη σκεπάζεις ποτέ την κατσαρόλα.
4.Μην προσθέτεις λάδι στο νερό. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα από το να “δέσει” με τα μακαρόνια.
Τip #1
για να μην "τρως" ενέργεια!
Μαγείρεψε με ανοιχτή εστία και ανοιχτό καπάκι τα αγαπημένα
σου ζυμαρικά για περίπου 2 λεπτά, ανάλογα το είδος του ζυμαρικού.
Έπειτα, κλείσε την εστία και το καπάκι και άφησε τα ζυμαρικά να σιγομαγειρεύονται.
Τip #3
για να μην "τρως" ενέργεια!
Όταν έχεις όρεξη για μια απολαυστική μακαρονάδα ΜΑΚΒΕΛ και θέλεις να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρόνο, βράσε το νερό για τα ζυμαρικά σου στον βραστήρα!
Τip #5
για να μην "τρως" ενέργεια!
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, φρόντισε το σκεύος σου να εφάπτεται πλήρως στο μάτι της κουζίνας σου για να αποφύγεις την απώλεια ενέργειας και θερμότητας!
Το σερβίρισμα των ζυμαρικών
Επειδή τα ζυμαρικά έχουν την τάση να κρυώνουν γρήγορα μπορείς να προθερμάνεις τα πιάτα σερβιρίσματος στους 60 – 70 βαθμούς μέσα στο φούρνο σου. Έτσι, τα ζυμαρικά σου θα διατηρήσουν την ιδανική θερμοκρασία για όση ώρα τα απολαμβάνεις!
Καρμπονάρα; Προσοχή στα αυγά!
Ετοιμάζεις παραδοσιακή σάλτσα καρμπονάρας και έχεις αμφιβολίες για την ποιότητα των αυγών; Βάλε τα στο νερό. Εάν βουλιάζουν, σημαίνει ότι είναι ολόφρεσκα. Εάν επιπλέουν, είναι σίγουρα χαλασμένα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλωθούν.
Τι σημαίνει "al dente";
Στη σύγχρονη ιταλική κουζίνα ο όρος al dente σημαίνει «στο δόντι» και προσδιορίζει τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος των ζυμαρικών από άποψη χρόνου, υφής και γεύσης.
Τα ζυμαρικά είναι al dente όταν είναι τόσο μαγειρεμένα ώστε, όταν τα δαγκώνουμε να είναι ελαφρώς σκληρά και να αισθάνεται κανείς «στο δόντι» μια μικρή αντίσταση – εξ’ ου και ο όρος al dente.
Σούρωμα Ναι. Ξέπλυμα Όχι!
Μην ξεπλένεις ποτέ τα ζυμαρικά σας με νερό μετά το βράσιμό τους. Απλώς στράγγισέ τα. Η στρώση αμύλου που διαθέτουν τα βρασμένα ζυμαρικά θα κάνει τη σάλτσα να κολλήσει πάνω τους και θα απογειώσει γευστικά το πιάτο σας!
Η μόνη περίπτωση που προτείνεται να ξεπλύνεις τα ζυμαρικά, είναι όταν αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε κρύο πιάτο ή να αποθηκευτούν στο ψυγείο.
Το μυστικό για το σερβίρισμα του παστίτσιου!
Όταν βγάλεις το παστίτσιο από το φούρνο, προτού το σερβίρεις άφησέ το να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά! Έτσι, θα μπορέσεις να το κόψεις σε ομοιόμορφα κομμάτια, χωρίς αυτό να διαλυθεί.
Υπολογίζοντας σωστά τον χρόνο βρασμού!
Για ένα άψογο al dente αποτέλεσμα, να έχεις υπόψιν σου πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσεις και το χρόνο δεσίματος με τη σάλτσα! Υπολόγισε λοιπόν 1 – 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους, καθώς θα τα χρειαστείς για να δέσεις τη σάλτσα μαζί με τα ζυμαρικά!
Tip #2
για να μην "τρως" ενέργεια!
Γνώριζες πως μόλις 1,5lt νερού
αρκεί για να βράσεις ένα πακέτο MAKΒΕΛ; Εξοικονόμησε ενέργεια, βράζοντας την κατάλληλη ποσότητα
νερού και απόλαυσε τα αγαπημένα σου ζυμαρικά με τον πιο οικονομικό τρόπο!
Tip #4
για να μην "τρως" ενέργεια!
Γνώριζες πως κάθε φορά που ανοίγεις τον φούρνο χάνεται έως και 20% της θερμότητας; Γι’ αυτό κάνε υπομονή και μην ανοιγοκλείνεις τον φούρνο!