Οδυσσέας Παπαδόπουλος, CEO Eurimac: “Ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος”

Το 2022, παρότι δύσκολη χρονιά, τόσο από πλευράς ανατιμήσεων ενέργειας, όσο και μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, προχωρά σε θετικό έδαφος για την ελληνική εταιρεία ζυμαρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, το α’ εξάμηνο του 2022 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αύξηση όγκου πωλήσεων τους μήνες Μάρτιο κι Απρίλιο, ενώ κατά τις πρώτες εκτιμήσεις η χρονιά θα κλείσει με συνολική αύξηση όγκου της τάξης του +15%, ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, κι η προσπάθεια είναι η κερδοφορία να παραμείνει ικανοποιητική.

Την ίδια στιγμή, για το υπόλοιπο της χρονιάς προγραμματίζονται πρόσθετες επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται η άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταικών, προς εξοικονόμηση και μείωση του κόστους της ενέργειας.

Παρόλαυτα, κατά τον CEO της εταιρείας κ. Οδυσσέα Παπαδόπουλο, ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολος. Το γιατί, όπως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, μας το εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BusinessNews.gr.

 

Bρισκόμαστε λίγο μετά το μέσον της χρονιάς. Θα ήθελα να μου κάνετε μια αποτίμηση της σεζόν. Πως τελείωσε για την εταιρεία το 2021 και πως προχωρά το 2022;

Το 2021 ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε στα ιστορικά υψηλά που η εταιρεία επιτυγχάνει από το 2019, με το τζίρο να περνά για πρώτη φορά τα 40m €, λόγω και της αυξήσεως σε όλους τους παράγοντες του κόστους. Η κερδοφορία παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το α’ εξάμηνο του 2022 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αύξηση όγκου πωλήσεων τους μήνες Μάρτιο κι Απρίλιο. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε μία αναμενόμενη κάμψη στην ελληνική αγορά, αλλά ο ρυθμός των εξαγωγών είναι πολύ υψηλός. Αναμένεται ότι το 2022 θα κλείσει με συνολική αύξηση όγκου της τάξης του +15%, ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 60m €, κι η προσπάθεια μας είναι η κερδοφορία να παραμείνει ικανοποιητική, καθώς οι παράγοντες κόστους, όπως οι τιμές των α’ υλών και δη του σκληρού σίτου διπλασιάσθηκαν, η τιμή της ενέργειας έχει υπερβεί το τριπλάσιο, το κόστος των συσκευαστικών υλικών αυξήθηκε κατά 50% και το κόστος διανομής επίσης αυξήθηκε σημαντικά λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

 

Γνωρίζω ότι συνεχίσατε τη δραστηριότητα σας στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πόλεμου. Θα ήθελα να μου περιγράψετε την παρούσα κατάσταση για την επιχειρηματικότητα εκεί.

Στην αγορά της Ουκρανίας ξεκινήσαμε σημαντικές συνεργασίες στο τέλος του 2021. Με την έναρξη του πολέμου οι ποσότητες που μας ζητούνταν ήταν εξωπραγματικά υψηλές, καθώς πολλοί προσπάθησαν να ξεκινήσουν νέες δουλειές στη χώρα. Εμείς παραμείναμε σταθεροί στις συνεργασίες που είχαμε ξεκινήσει και στις οποίες υπολογίζουμε μακροπρόθεσμα. Επίσης κάναμε πολύ προσεκτική επιλογή νέων συνεργατών από τους πολλούς που εμφανίσθηκαν. Τέλος, συμμετείχαμε ανθρώπινα στο δράμα που περνά ο ουκρανικός λαός με αποστολή τριών φορτηγών ζυμαρικών ως ανθρωπιστική βοήθεια τόσο μέσω της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία μας βράβευσε για τη συμπεριφορά μας αυτή, όσο και μέσω πελατών. Στοχεύουμε σε σταθεροποίηση υψηλών πωλήσεων στη χώρα, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης με το τέλος του πολέμου.

 

Σε συνέχεια των ζητημάτων που προέκυψαν από τον πόλεμο, πολύς λόγος έγινε τον τελευταίο καιρό για το σιτάρι. Επηρεάστηκατε ως βιομηχανία από τα θέματα που προέκυψαν με το σιτάρι κλπ; Αν ναι, πως τα αντιμετωπίσατε;

Ήδη από το καλοκαίρι του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών του σκληρού σίτου, που αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στο κόστος παραγωγής των ζυμαρικών. Έως το Σεπτέμβριο του 2021 οι τιμές είχαν διπλασιασθεί συγκρινόμενες με αυτές της προηγούμενης σεζόν – σοδειάς που ίσχυαν έως και το Μάιο του 2021. Η σημαντικότερη παράμετρος στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων θεωρούμε ότι είναι η ψυχραιμία κι η καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παγκόσμιο ισοζύγιο σιτηρών, αλλά είναι σημαντικό να μην αμβλύνουμε το πρόβλημα με σπασμωδικές κινήσεις. Παραμείναμε σε στενή επαφή με τους προμηθευτές μας και τους πελάτες μας, προσπαθώντας να απορροφήσουμε τμήμα της αύξησης κόστους, δημιουργώντας το μικρότερο δυνατό πρόβλημα στην οικονομία, συναισθανόμενοι την άσχημη τροπή που έπαιρναν τα πράγματα σε σχέση με την επιβάρυνση του κόστους ζωής των καταναλωτών.

 

Άλλη παράμετρος της εμπόλεμης κατάστασης είναι και η διόγκωση της ενεργειακής κρίσης. Πόσο σας επηρέασε και σας επηρεάζει; είναι κάτι που θεωρείτε ότι θα το έχουμε και τον χειμώνα μπροστά μας;

Αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς από το Μάιο και κυρίως από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και σήμερα οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικότατα, κι υπήρξε εποχή που έφθασαν σε επίπεδο τετραπλασιασμού, συγκρινόμενες με αυτές του πρώτου τετραμήνου του 2021. Παρά την πρακτική υποστήριξη μέσω των παροχών της κεντρικής διοίκησης, το θέμα υφίσταται. Είναι προφανές ότι δε θα λυθεί άμεσα – ήδη έχει παρέλθει ο χρόνος που περίμεναν οι ειδικοί του χώρου να ξεπεράσει η βιομηχανία το πρόβλημα. Ο χειμώνας που έρχεται δε θα είναι εύκολος. Δεν είμαστε ειδικοί στο θέμα, συζητάμε κι ανταλλάσσουμε συνεχώς απόψεις για να εντρυφήσουμε στις λεπτομέρειες που αφορούν ένα νέο για εμάς χώρο, καθώς μέχρι πριν από ένα χρόνο είχαμε ελάχιστη γνώση των λεπτομερειών αυτών που είναι όμως ικανές να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως μόνο με ψυχραιμία κι αποφάσεις θα βαδίσουμε προς μία μακροπρόθεσμη λύση.

 

Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το έχετε κάνει; Σκέπτεστε να το κάνετε;

Ήδη από το 2013 έχουμε τη δική μας παραγωγή θερμικής ενέργειας με καύση βιομάζας και συγκεκριμένα ορυζοφλοιού. Έτσι, η φιλοσοφία της εταιρείας ότι η προστασία του πλανήτη είναι δουλειά όλων μας κι η εφαρμογή ανάλογων πρακτικών στην καθημερινότητα της ΜΑΚΒΕΛ – Eurimac εδώ και χρόνια – και σίγουρα πολύ πριν οι όροι βιωσιμότητα ή μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μπούνε στη ζωή μας – μας βοήθησαν ώστε να έχουμε μηδαμινή άμεση έκθεση στο πρόβλημα των τιμών αλλά κυρίως της αυτονομίας του φυσικού αερίου και των παράγωγων του πετρελαίου.

Βέβαια παραμένει το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε ήδη από το 2018 αποφασίσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χώρο του εργοστασίου, αντιμετωπίζοντας μέρος του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος. Είμαστε σε αναμονή της δυνατότητας εφαρμογής της απόφασης, καθώς αυτή πρέπει να στηρίζεται από τις δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου της περιοχής λειτουργίας μας. Ελπίζουμε ότι αυτό θα λυθεί, ενώ μας απασχόλησε κι η περίπτωση συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, χωρίς να έχουμε λάβει ακόμη την τελική μας απόφαση επ’ αυτού.

 

Περαιτέρω επενδύσεις για το υπόλοιπο του 2022 θα υπάρξουν; Είναι κάτι που θα προχωρήσετε η τις αναστέλλετε λογω της κατάστασης;

Με το τέλος του προγράμματος επενδύσεων 11 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2018-2021, έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων 3.5 εκατ. ευρώ για το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρούμε σημαντικό να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες όσο δύσκολες κι αν είναι, αλλά και να συμβαδίζουμε ή ιδανικά να προηγούμαστε των εξελίξεων.

 

Και μιας και μιλάμε για επενδύσεις… Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε με κάποιο τρόπο κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή τον Αναπτυξιακό νόμο; Ήδη : Θα αντλήσετε κάποια κεφάλαια από εκεί; Και αν ναι τι θα αφορούν;

Θα αντλήσουμε κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζοντας στην ενέργεια και στην επέκταση-αύξηση δυναμικότητος πολύ συγκεκριμένων κομματιών της δουλειάς μας που με βάση το business plan μας θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευθούμε μακροπρόθεσμα τη σημερινή αύξηση των πωλήσεων σε αρκετές αγορές του εξωτερικού.

 

Ας πάμε και στις εξαγωγές. Ως και εξαγωγική εταιρεία, έχετε κάποιες νέες αγορές στα σκαριά; Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία των εξαγωγών;

Η εξωστρέφεια μαζί με την καινοτομία και το σεβασμό στο περιβάλλον αποτελούν τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης της ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC. H ΜΑΚΒΕΛ έχοντας ξεκινήσει τις εξαγωγές της ήδη από τη δεκαετία του 60, συμμετέχοντας στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού από το 1970 και έχοντας παρουσία σε 57 χώρες σε όλες τις ηπείρους είναι προφανές ότι στηρίζεται στις εξαγωγές της και στην ανάπτυξη τους. Ήδη στο πρώτο 6μηνο του 2022 το ποσοστό αυτό πέρασε το 50% των συνολικών πωλήσεων ζυμαρικών, και θεωρούμε ότι έως το τέλος του χρόνου θα αγγίξει το 52%. Μας ενδιαφέρει η αύξηση της παρουσίας μας σε όλες τις χώρες που ήδη βρισκόμαστε κι η είσοδος σε νέες αγορές.

 

Θεωρείτε ότι επηρεάστηκε ο κλάδος απο τη μειωμένη αγόραστικη ικανότητα των Ελλήνων τους τελευταίους μήνες;

Η Ελληνική αγορά μετά την εξωπραγματική αύξηση του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, ανάλογη της εποχής του κορωνοϊού, προφανώς κι αναμενόμενα ισορρόπησε. Από το Μάιο κινείται σε χαμηλά επίπεδα κι αναμένουμε το κατά πόσο ο τουρισμός θα εξισορροπήσει σχετικά την κατάσταση, καθώς ο ρόλος του είναι σημαντικός. Βέβαια, οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των επόμενων μηνών, πρέπει να κινηθούμε με το δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι όντως μειωμένη. Ο κλάδος έχει σε ένα βαθμό επηρεασθεί αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις αυξήσεις των τιμών των ζυμαρικών, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα φαγητό φθηνό με το οποίο χορταίνει όλη η οικογένεια.

 

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για το next big thing της βιομηχανίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό: Πόσο έχετε προχωρήσει σε αυτό το κομμάτι; Πόσο σας επηρεάζουν εσάς ως βιομηχανία τροφίμων, κομμάτια του όπως πχ το metaverse και η τεχνητή νοημοσύνη;

Είναι μέσα στους στόχους του επόμενου χρονικού διαστήματος. Είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης του τμήματος IT, και κάνουμε μία προσπάθεια βελτιστοποίησης hardware, δικτύων κι on-line εφαρμογών, ώστε να είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στο Industry 4.0 αμέσως μετά και σε εύλογο χρόνο. Όσο αφορά «νέες πραγματικότητες» όπως το metaverse, παρακολουθούμε την ανάπτυξη τους και επιχειρούμε να κατανοήσουμε πως θα τις χρησιμοποιήσουμε και θα τις εκμεταλλευθούμε. Το ίδιο ίσχυσε πριν από λίγο διάστημα και για την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία σήμερα ήδη χρησιμοποιούμε σε εφαρμογή που αφορά τον έλεγχο παραμέτρων όπως η θερμοκρασία, τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα silo αποθήκευσης σκληρού σίτου. Έτσι, με τη χρήση sensors προβλέπουμε πια την πορεία του σίτου, γνωρίζουμε πολύ νωρίς κι αποφεύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις όσο αφορά την ποιότητα του και τελικά διασφαλίζουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης μας κι επομένως των ζυμαρικών της ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC που φθάνουν στον καταναλωτή.

 

 

*Όπως δημοσιεύθηκε στο businessnews.gr 

Scroll to Top