Κρύα σαλάτα με Κριθαράκι ΜΑΚΒΕΛ (Χονδρό), με ψητά Λαχανικά, Μανούρι και dressing με Οξύμελι

Κρύα σαλάτα με Κριθαράκι ΜΑΚΒΕΛ (Χονδρό), με ψητά Λαχανικά, Μανούρι και dressing με Οξύμελι

4 μερίδες
untitled design 6 NrHkP removebg preview 1
Κριθαράκι ΜΑΚΒΕΛ (Χονδρό) 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. Κριθαράκι ΜΑΚΒΕΛ (Χονδρό) 

  • 1 Μελιτζάνα (σε κύβους) 

  • 1 Κολοκυθάκι (σε κύβους) 

  • 1 Πιπεριά κόκκινη (κομμένη στα 8) 

  • 1 Πιπεριά πράσινη (κομμένη στα 8) 

  • 1 Κρεμμύδι κόκκινο (σε κύβους) 

  • 1 Μανιτάρι Porto Bello (σε κύβους) 

  • 1 Τομάτα (κομμένη σε κύβους) 

  • 200 γρ. Μανούρι (τριμμένο στο χέρι) 

  • 2 Σκελίδες Σκόρδου (φιλέ) 

  • Μαϊντανό (1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο) 

  • 200 ml Ελαιόλαδο (τα 100 ml για το μαρινάρισμα των λαχανικών) 

  • 50 ml Οξύμελι 

  • 1 κ.σ. Μουστάρδα 

  • Ρίγανη 

  • Αλάτι 

  • Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Στη συνέχεια τα λαδώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
2. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε όλα τα λαχανικά κατά είδος, τα ραντίζουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι μαύρο, ρίγανη και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20’. Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μπολ με το κριθαράκι. 
3. Για το dressing αναμειγνύουμε το λάδι μαζί με τη μουστάρδα και το οξύμελι. Αφού ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε το dressing στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά και το κριθαράκι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου και πασπαλίζουμε από πάνω με το μανούρι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Chef: Παναγιώτης Καραφουλίδης/ CHEF IEK ΔΕΛΤΑ360 Θεσσαλονίκης

 
Μοιράσου τη συνταγή:
lazanaki makvel me 5 dimitriaka me fileto kotopoylo praso mprokolo kai kroko kozanis 1

Λαζανάκι ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά, με Φιλέτο Κοτόπουλο, Πράσο, Μπρόκολο και Κρόκο Κοζάνης

4 μερίδες

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 500γρ. Λαζανάκι ΜΑΚΒΕΛ με 5 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 
  • 2 Φιλέτα από Στήθος Κοτόπουλου (κομμένα σε κομματάκια)
  • 2 Πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό τους μέρος) 
  • 1 ρίζα Μπρόκολο (κομμένο σε φέτες, σε μαντολίνο ή στις λάμες του τρίφτη)
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών 2-3 στήμονες από κρόκο Κοζάνης
  • 80 γρ. Φιλέ Αμυγδάλου (προαιρετικά καβουρδισμένο)
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγο λευκό κρασί
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 60 γρ. Βούτυρο κρύο
  • Κόλιανδρο (τριμμένο ξηρό)
  • Αλάτι Μαύρο πιπέρι

Λαζανάκι ΜΑΚΒΕΛ 5 Δημητριακά, με Φιλέτο Κοτόπουλο, Πράσο, Μπρόκολο και Κρόκο Κοζάνης

4 μερίδες

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε 2-3 λεπτά πριν από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία. Κρατάμε λίγο από το νερό του βρασμού για το δέσιμο της σάλτσας.
2. Σε ένα βαθύ και πλατύ σκεύος σοτάρουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές Στο κέντρο του σκεύους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα γλάσα του σοταρίσματος.
3. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
4. Προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι , κόλιανδρο, τον κρόκο Κοζάνης και λίγο από το νερό του βρασμού.
5. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύοντας απαλά.
6. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου και τον ψιλοκομμένο άνηθο και το βούτυρο κρύο σε κομματάκια.
7. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε ιδανικά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μοιράσου τη συνταγή:
Scroll to Top